pon. nov 30th, 2020

Kockica

Uz kockicu uzivajte svi

STIGLA NALJEPŠA VIJEST IZ BEOGRADSKOG PORODILIŠTA, EVO KO SE RODIO SINOĆ, BAŠ NA PRAZNIK: Cijela Srbija slavi (FOTO)

2 min read

U beogradskom KBC Dragiša Mišović baš noćas, na Božić, rodio se mali Lazar, koji je svojoj mami drugo dijete. 

Lazarova mama (30) kaže da se dobro osjeća i da kod kuće ima još dijete od 12 godina.

lazar1

Foto: RTS

U KBC su ponosni na svoje porodilište koje su mame Srbije, koje su glasale u nacionalnoj anketi, izabrale za najbolje u zemlji.

lazar2

Foto: RTS

lazar3

Foto: RTS

Tu se prošle godine rodilo 2.746 beba, od čega čak 30 pari blizanaca. Riječ je o rekordnim brojkama koje su za 35 odsto veće u odnosu na prethodne godine.

Samo od 1. januara pa do jutros u tom beogradskom porodilištu rođeno je već 48 beba.

Podsjećamo, Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – dan rođenja Isusa Hrista.

Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to prema njihovim vjerovanjima “dan rođenja najsvetijeg djeteta u historiji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja”.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva.

U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić je, uz Vaskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika.

Prema običajima, pripreme za Božić počinju 40 dana prije 7. januara, kada počinje Božićni post koji predstavlja pročišćenje duha i tijela pred najradosniji događaj u pravoslavlju.

Božić je praznik čitave porodice i zato bi njeni članovi tokom prazničnih dana trebalo da budu zajedno.

Vjernici koji slave Božić dan počinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.