uto. nov 24th, 2020

Kockica

Uz kockicu uzivajte svi

OVO JE DOKTORKA IZ PODGORICE KOJA JE MRTVO DETE VRATILA U ŽIVOT: ALMA JE HEROJ BALKANA

2 min read

Ona nije odustajala od toga da spasi život detetu čak i kad se činilo da više nema nade

Pedijatar Alma Drešević koja je uspela da vrati u život dete koje, nakon što je progutalo šahovsku figuru, nije davalo znake života, pokazala je da je ne samo veliki doktor, već i veliki čovek.

Ona nije odustajala od toga da spasi život detetu čak i kad se činilo da više nema nade. Doktorka je, tako, postala heroj Crne Gore, ali i celog Balkana.

Drešević je ispričala da je prošlog četvrtka oko 19 časova u Dom zdravlja na Starom aerodromu u Podgorici komšija, u pratnji majke koja je vrištala, doneo dete koje nije davalo znakove života.

Dete od godinu i pet meseci je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano telo, jer je svaki sekund bio dragocen. Srećom, uspela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru – rekla je Drešević.

A onda je, kako je dodala, počela borba za život.

Kada smo uklonili strano telo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Posle dve reanimacije, čula sam okucaje srca. Kada sam odradila treći ciklus reanimacije, prvo je srce počelo da kuca, ali sam morala da nastavim, jer dete nije disalo – ispričala je Drešević.

Nakon što je četiri puta dala veštačko disanje, dete je udahnulo vazduh i zaječalo.

U tom trenutku sam znala da je dete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dete je disalo. Mislila sam da će možda biti na respiratoru. Ali na moju sreću nije bilo. Dobili smo informaciju da je dete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo, koje sam mogla doživeti, je to što je dete preživelo i što je dobro – rekla je Drešević.

Ona je istakla da je najvažniji član tima medicinska sestra.

Meni je moja medicinska sestra neizmerno pomogla. Kada sestra nije paničar, kad sestra sluša ono što lekar kaže velika je mogućnost da se desi uspeh. Znam da bi svaki moj kolega reagovao jednako kao ja. Kada vidite da svaki sekund gubitka odnosi dete, nema razmišljanja i tu se mora raditi – rekla je Drešević.

Alma Drešević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.